標題: Canon鏡頭製作過程
K.K.Cheung
管理員

UID 2
精華 8
積分 21867
帖子 8746
威望 21867
金錢 21807
閱讀權限 200
註冊 2007-4-5
來自 外太空
狀態 離線
Canon鏡頭製作過程

您是第 8712個瀏覽者

用有限資源,拍無限創意!

WhatsApp: +852 6582 9700
微信: hotspotkk
頂部
ck251666
攝影師

UID 838
精華 0
積分 6901
帖子 3445
威望 6901
金錢 6868
閱讀權限 40
註冊 2007-10-17
來自 HONG KONG
狀態 離線
THXs K.K.提供!!!

頂部
alex_gallery
VIP會員

UID 3155
精華 0
積分 237
帖子 98
威望 237
金錢 163
閱讀權限 80
註冊 2008-12-2
狀態 離線
發表於 2009-5-14 02:43  alex_gallery 資料  個人空間  短消息  加為好友  添加 alex_gallery 為MSN好友 通過MSN和 alex_gallery 交談
睇完成段片,有D驚訝,點解組裝過程唔係0係無塵工作間內進行,組裝果D亞姐連膠手套都唔戴。

睇埋下面網民評語,反而唔覺得驚訝:
國內同胞一直唔識分乜野係科學,乜野係科技,以為中國做唔到,係因為國家或企業唔投放資金去做。
就算投放幾多資金又點?最叻就係抄襲人地表面功夫,即係頂多用人地過氣既技術,甚至不求甚解,只抄外表。科學同科技分別,廿幾年前我讀小學時候,先生已經講過,但係廿幾年後,中國新一代都仲未明白哩個道理。
佢地覺得國家有能力自行研發載人太空船,即係有高科技去生產一切高科技產物;但係佢地唔明白,當一切高科技落到地區企業進行量產,就會同農民耕田養豬一樣去看待...
國內同胞以為外國企業在中國設廠,係中國既成就,但係佢地唔明,人地只係入黎賺你地D錢,而唔會引入科技研發。
舉個例,豐田同本田都0係中國設廠,生產型號同外銷車差唔多,但係都會0係車身標明,例如:廣州本田。唔好話外國,連香港都唔會引入哩D車(問題不在於左汰右汰),哩D車擺明係內銷賺你班傻仔錢。唔知內地同胞幾時先明...
早幾年,睇過一個汽車報導,法拉利Enzo同保時捷911GT3既開發人員互相交換車搾,結果法拉利Enzo開發人員話保時捷911GT3快D。
若果有一日,法拉利同什麼東風汽車,什麼凌田汽車(連名都要抄凌志同豐田)講,你D車快D,到時中國人先驕傲都未遲。

頂部
jacky-hkm
論壇元老

UID 32
精華 0
積分 43825
帖子 8108
威望 43825
金錢 43807
閱讀權限 90
註冊 2007-4-12
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 alex_gallery 於 2009-5-14 02:43 發表
睇完成段片,有D驚訝,點解組裝過程唔係0係無塵工作間內進行,組裝果D亞姐連膠手套都唔戴。

國內同胞一直唔識分乜野係科學,乜野係科技,以為中國做唔到,係因為國家或 ...

有見地.................

頂部
fotohee
正式會員

UID 1887
精華 0
積分 10
帖子 9
威望 10
金錢 10
閱讀權限 30
註冊 2008-6-27
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 alex_gallery 於 2009-5-14 02:43 發表

國內同胞一直唔識分乜野係科學,乜野係科技,以為中國做唔到,係因為國家或 ...

頂部