標題: 什麼是 LOMO?
arthur
高級會員

UID 949
精華 0
積分 1482
帖子 445
威望 1482
金錢 1482
閱讀權限 50
註冊 2007-11-27
狀態 離線
發表於 2008-4-22 12:13  arthur 資料  個人空間  主頁 短消息  加為好友  添加 arthur 為MSN好友 通過MSN和 arthur 交談

QUOTE:
原帖由 jacky-hkm 於 2008-4-22 11:20 發表

我仲未敢玩 LOMO,主要有兩個原因:

第一係考慮到要買菲琳同沖曬既問題,比玩數碼相成本貴好多,我又係濫拍之人,一玩落去一定唔掂,冇 "銀" 用,好大劑................

第二就係個人認為今時今日 ...

但咁耐,都仲未見在 LOMO DC 的出現,
是生產商不願意做?還是成本問題?還是市場銷售問題,
其實,出一些也可以試試市場的反應,
反正 DC 仔都唔洗換鏡頭,一個 35 MM 定焦,平靚正,
真懷疑生產商的視野能力同觸覺是否還沒意味到,
非主流攝影,也可以大同啊!

頂部
jacky-hkm
論壇元老

UID 32
精華 0
積分 43825
帖子 8108
威望 43825
金錢 43807
閱讀權限 90
註冊 2007-4-12
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 arthur 於 2008-4-22 12:13 發表

但咁耐,都仲未見在 LOMO DC 的出現,
是生產商不願意做?還是成本問題?還是市場銷售問題,
其實,出一些也可以試試市場的反應,
反正 DC 仔都唔洗換鏡頭,一個 35 MM 定焦,平靚正,
真懷疑生產商的視 ...

係囉,真係唔明白點解到而家都冇相機生產商製造 LOMO DC,技術方面絕對唔係問題,可能佢地認為市場需求尚未達到值得開發生產線的投資水平..............

頂部
shima11
高級攝影師

UID 157
精華 0
積分 1567
帖子 97
威望 1567
金錢 1536
閱讀權限 80
註冊 2007-5-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 jacky-hkm 於 2008-4-22 11:12 發表

司馬兄,我知你都係玩開 Lomo,可否貼 D 大作比大家睇下呢?

謝謝Jacky兄,我也來講幾句關於Lomo....
Lomo機,只是一種統稱,詳情可上網http://www.lomographyasia.com查看。

(1) 其實玩Lomo 機係一種心態,當你在唔可以控制你的相機(無光圈,無快門甚至只係得枝膠鏡頭的情況下),構圖便成了唯  一你可以做的事!!!
     於是Lomo友(尊稱為Lomographer)在構圖,創意為主。容易令人一看便知其風格!
     連日本大師森山大道,荒木經惟也用過Hogla機拍同一個主題--東京。
     吾友黃勤帶也用Holga拍了香港舊區出了影集,坊間書店有售。

(2) Lomo朋友舉機就拍,所以要經過不斷的嘗試才能拍得出像樣的相片。但過程是最重要的,等待成果也是重要的。
     曾經有個首次用Film的朋友對我說,一卷36張,拍了一個多星期才能拍完,但用Digital機的話,一次外拍就能拍了三五百張照片!
     於是我說, 因為用菲林拍攝時,你要考慮很多問題,但用Digital 機的人,大部份按了快門再算,不喜歡的便Delete。
     久而久之,連光圈快門也懶得理會。
     Lomo相機其實缺點頗多,甚至不能稱得上是部稱職的攝影器材。但是Lomo的迷人之處正是如此!
    "失焦",就在我的刻意控制之下,得到最大的滿足!

(3) 現實的情況是大部分Lomo朋友對Digital 大炮友(數碼機拍友)嗤之以鼻,數碼拍友又看不起這種塑膠相機!
     不過我嘗試在各方面取得平衡,既要去了解Lomo朋友的心態,亦不抗拒科技帶來的專業水平和方便!
     所以,我用Digital Camera的同時,亦用傳統菲林機,也玩Lomo機。
     因為我覺得,用Lomo式構圖,配以Digital相機的話,在構圖方面有很大幫助!

(4) 攝影乃愛好的一種,拍甚麼,怎樣拍,其實都因人而異。
     三幾百元,買部Lomo機拍拍也是一種體驗,可以只沖不晒相,直接燒成CD-Rom就可以了。
     除了用正常菲林,Lomo朋友也喜用過期菲林以突顯其效果,也可以正片負沖(即E沖C),凡此種種,樂趣無窮!

附幾張Lomo片,以供參考!

Lomo Fisheye2

Lomo Diana F+

M6 E to C

頂部
jacky-hkm
論壇元老

UID 32
精華 0
積分 43825
帖子 8108
威望 43825
金錢 43807
閱讀權限 90
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 shima11 於 2008-4-22 14:05 發表

Lomo 機,只是一種統稱,詳情可上網http://www.lomographyasia.com查看。

http://images.ecfoto.net/shima11 ... .vFwYlDxnBYo3ZvQ_S. ...

多謝司馬兄的補充資料和提供作品,使我大開眼界之餘,對 LOMO 又多了幾分認識...............

頂部
jacky-hkm
論壇元老

UID 32
精華 0
積分 43825
帖子 8108
威望 43825
金錢 43807
閱讀權限 90
狀態 離線
LOMO Fisheye 我都好想玩下,睇人家作品都好過癮架..........

頂部
shima11
高級攝影師

UID 157
精華 0
積分 1567
帖子 97
威望 1567
金錢 1536
閱讀權限 80
註冊 2007-5-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 jacky-hkm 於 2008-4-22 15:05 發表

多謝司馬兄的補充資料和提供作品,使我大開眼界之餘,對 LOMO 又多了幾分認識...............

言重了....Jacky兄!

頂部
賢仔@ken
高級會員

UID 732
精華 0
積分 2098
帖子 858
威望 2098
金錢 2098
閱讀權限 50
註冊 2007-9-8
來自 一間無名的學校
狀態 離線
發表於 2008-4-22 17:44  賢仔@ken 資料  個人空間  短消息  加為好友  添加 賢仔@ken 為MSN好友 通過MSN和 賢仔@ken 交談

QUOTE:
原帖由 shima11 於 2008-4-22 02:05 PM 發表

Lomo機,只是一種統稱,詳情可上網http://www.lomographyasia.com查看。

http://images.ecfoto.net/shima11 ... .vFwYlDxnBYo3ZvQ_S. ...

睇D機又好似唔係好貴.....

~~完了~~
頂部
jacky-hkm
論壇元老

UID 32
精華 0
積分 43825
帖子 8108
威望 43825
金錢 43807
閱讀權限 90
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 賢仔@ken 於 2008-4-22 17:44 發表

睇D機又好似唔係好貴.....

Lomo 機有平有貴, 由幾佰到幾仟都有, 最大問題係要用菲琳拍攝, 買菲琳同晒相相對用 DC 機影相就好貴.............

頂部